Toplotne črpalke

Našim naročnikom ponujamo energetsko učinkovite in ekološke rešitve ogrevanja s toplotno črpalko, ki vam še dodatno ustvari prihranke iz naslova zmanjšanja stroškov ogrevanja. Toplotne črpalke, ki jih ponuja naša družba so proizvedene s strani mednarodno priznanih proizvajalcev (Mitsubishi, Toshiba, Daikin) in omogočajo prijetno ogrevanje prostorov. Toplotna črpalka zagotavlja visoko ogrevalno moč tudi pri izrazito nizkih temperaturah (do -28 stopinj Celzija) in je primerna za talno gretje ali ogrevanje z radiatorji. Ponujene kompresorske toplotne črpalke zaznamuje tiho delovanje. Investicija v toplotno črpalko se povrne v roku treh do petih let.

Stanovanjska toplotna črpalka je vrsta sistema HVAC (ogrevanje, prezračevanje in klimatizacija), ki uporablja črpalko za prenos toplote iz zraka ali tal zunaj stavbe v notranjost, kar zagotavlja toploto v hladnem vremenu. Način delovanja črpalke za ogrevanje bivalnih prostorov je mogoče razdeliti na naslednje korake:

  • Zbiranje toplote: toplotna črpalka absorbira toploto iz zunanjega zraka ali zemlje z uporabo toplotnega izmenjevalnika. Pri toplotni črpalki zrak-voda se toplota zbira iz zraka zunaj objekta, pri toplotni črpalki zemlja-voda pa se toplota zbira iz zemlje.
  • Kompresija in prenos toplote: toplota, ki jo zbere izmenjevalnik toplote, se nato prenese na hladilno sredstvo. Hladilno sredstvo je nato podvrženo procesu, imenovanemu kompresija, pri katerem se njegova temperatura poveča. Ta povišana temperatura omogoča, da hladilno sredstvo prenese svojo toploto v notranjost zgradbe.
  • Porazdelitev toplote: Ogreto hladilno sredstvo se nato prenese do notranje enote toplotne črpalke. Notranja enota nato enakomerno porazdeli toploto po zgradbi skozi niz kanalov ali radiatorjev.
  • Obrat cikla: Ko se toplota porazdeli, se hladilno sredstvo razširi, kar zniža njegovo temperaturo. Hladilno sredstvo se nato vrne v zunanjo enoto toplotne črpalke, da zaključi cikel.

   Prednosti uporabe toplotne črpalke za bivalne prostore so številne. Nekatere najpomembnejše prednosti vključujejo:

  • Energetska učinkovitost: Toplotne črpalke za stanovanjske objekte so visoko energetsko učinkovite, saj porabijo manj energije za zagotavljanje enake količine toplote kot tradicionalni ogrevalni sistemi. Posledica tega so nižji računi za energijo in zmanjšanje emisij ogljika.
  • Prihranek pri stroških: energetska učinkovitost toplotnih črpalk sčasoma povzroči znatne prihranke pri stroških, zaradi česar so dolgoročno ugodnejša možnost.
  • Okoljske prednosti: Toplotne črpalke za stanovanjske objekte ne proizvajajo nobenih škodljivih emisij, zaradi česar so okolju prijazna možnost za ogrevanje stavbe.
  • Vsestranskost: Toplotne črpalke se lahko uporabljajo za ogrevanje in hlajenje, zaradi česar so vsestranska in prilagodljiva alternativa.
  • Vzdržljivost: Toplotne črpalke so narejene tako, da imajo življenjsko dobo več kot 20 let.

   Na splošno so toplotne črpalke za stanovanjske objekte zelo učinkovita, stroškovno učinkovita in okolju prijazna rešitev za ogrevanje stavbe.